Etherische oliën

Etherische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Hoewel dergelijke mengsels “olie” worden genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk. Ze worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels). Meestal bevat een plant niet meer dan 1% etherische olie. Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende vluchtige oliën. Etherische olie is 50 tot 70 keer krachtiger dan kruiden ! Sommige soorten vluchtige olie zijn vrij duur, doordat soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sapindustrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er wel meer dan 10.000 rozenblaadjes nodig zijn om een flesje olie te produceren.

De meeste olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie. Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water, en ook de olie weer vloeibaar is geworden, kan de olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water.

Een methode die bij citrusvruchten gebruikt wordt is de persing. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn. Uit enkele soorten hout wordt vluchtige olie gewonnen door droge destillatie. Hierbij wordt de vaste stof voorzichtig verwarmd, waarbij de vluchtige olie verdampt. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd.

Als de planten in hun natuurlijke omgeving zijn gekweekt, waar de groeiomstandigheden optimaal zijn, dan krijg je de beste kwaliteit olie ! Dat is dus niet zo als de omstandigheden kunstmatig worden nagebootst. Zo groeit bijvoorbeeld lavendel het best in Bulgarije, Citroen in Italië, Vetiver in Haïti.

 

Natuurlijk met dieren
Natuurlijk met dieren

Etherische olie MOET 100% zuiver zijn !

Dat betekent dat het niet vermengd mag zijn met een goedkopere olie of een plantaardige olie. Dit kun je simpel testen door 1 druppel op een vloeipapiertje te doen, zuivere olie verdampt, gemengde olie laat een vlek achter. Aangelengde oliën hebben weinig tot geen therapeutische werking meer. Het kan zelfs schadelijk voor je zijn !

Hoe gebruik je etherische oliën?

Etherische olie kan je op 3 verschillende manieren gebruiken

1. Aromatisch, via de lucht;
2. Topisch, op de huid;
3. Inwendig, innemen

Aromatisch gebruik:

Je kunt etherische olie inhaleren. Dat kan je doen door het te vernevelen in een diffuser of door gewoon te ruiken aan de olie in het flesje of een druppel in je hand. Geur heeft invloed op ons lichaam, ons geheugen, onze emoties en het stimuleert de hormonen. Sommige oliën zijn stimulerend en oppeppend, terwijl andere meer kalmerend en rustgevend zijn.

Diffuser:

Gebruik een diffuser die werkt met koude nevel, daarmee wordt de effectiviteit van de olie gewaarborgd. Het verbetert de luchtkwaliteit en er zijn oliën die virussen, bacteriën en schimmels uit de lucht halen.

Topisch gebruik:

Vanwege de natuurlijke moleculaire samenstelling zijn etherische oliën veilig voor de huid en worden ze heel gemakkelijk door de huid opgenomen. Onder je voeten, op je polsen en achter je oren zitten de grootste poriën, daar worden etherische oliën het snelst opgenomen. Ook kan het plaatselijk gesmeerd worden op de huid.

Smeer niet zomaar alles door elkaar, dat kan de werking verminderen. Wil je meerdere oliën na elkaar smeren, dan wacht je tussen elke laag een paar seconden.

Etherische olie is erg krachtig ! Het kan irriteren aan de huid, dan kun je de olie het best verdund gebruiken (kies voor een goeie draagolie, bv gefractioneerde kokosolie of amandelolie).

 

Inwendig gebruik

Etherische olie moet 100% puur natuur zijn !
Als we het plantje kunnen eten, dan is ook de etherische olie eetbaar. Het staat ook op het etiket als het mag, let op het supplementlabel.
De meest gebruikte manier is 1-2 druppels etherische olie onder de tong druppelen, dat werkt heel snel. Je kunt het ook in je drinken doen, in plantaardige melk lost het het best op, in je water moet je goed schudden. Er bestaan ook capsules om de olie in te doen, dan maak je zogezegd je eigen supplementen. En natuurlijk kun je
ermee koken en bakken…

Staat uw dier onder behandeling van een dierenarts of specialist, drachtig of zogend, raadpleeg dan eerst uw dierenarts of specialist voordat u gebruik gaat maken van etherische oliën!!!!

Natuurlijk met dieren